Sunday, March 18, 2012

Birchermüsli



Frukosten är det bästa målet på dagen, enligt mig i alla fall. Vad är bättre än en frukost med alla möjliga godheter som äggröra, müsli, färska frukter, nybakade bröd, en croissant med lite sylt och massvis med gott kaffe. Ja tid behövs också och gott sällskap eller en bra tidning. Ett definitivt bonus med resor är att få äta frukost på ett hotell (om frukosten är bra vill det säga). För en månad sedan var jag på jobbresa till Singapore och frukosten på hotellet där var underbar. Det fanns allt man kunde önska sig mellan himmel och jord serverat. Jag har gjort något av ett litet personligt rekord denna vinter för jag har varit till Schweitz på skidresa tre gånger. De schweiziska hotellens frukostbuffé inkluderar nästan utan undantag Birchermüsli i utbudet. Hotellet i Singapore bjöd faktiskt också på birchermüsli, fniss. Jag tyckte Birchermüsli var lite konstigt tills jag vågade mig på det för första gången, för det ser ut som "färdigblandad" müsli som någon lämnat. Färdigblandad är den och innehåller frukter och havregryn och är jätte gott - jag lovar! Nu när jag kom hem efter förra resan tänkte jag att jag ska testa göra det själv. Jag antar att hotellens birchermüsli är ganska rikligt sötad, så det här är en lite hälsosammare version med bara lite honung som sötningsmedel.

Det här receptet kommer från boken "Smaker från Saltå kvarn - maten, brödet, kakorna" och här blandas havregrynen med mjölk. Jag har dock för mig att det också finns en tradition att blanda havregrynen med saft. Detta måste jag undersöka. När jag googlade lite på Birchermüsli fick jag fram detta intressanta fakta: namnet till Birchermüsli härstammar från Maximilian Bircher-Benner, som var en schweizisk läkare specialiserad på näringslära. Herr Bircher-Benner "hittade på" müsli, för han förespråkade en diet som innehöll mycket frukter och grönsaker och därmed en frukost som innehöll mycket frukter och lite gryn. Hans müsli skiljer sig nog antaglien ganska mycket från dagens inpackade müsli där proportionerna är mera mycket gryn och lite frukt - plus en massa socker. Men gör man sin egen müsli kan man ju laga den exakt som man vill ha den.

Birchermüsli
räcker till 4-6 personer

4 dl havregryn
1 dl mjölk
4 dl naturell yoghurt
1 dl russin
1 äpple
1 apelsin
1 banan
2-3 msk hasselnötter
1-2 msk honung
(1 dl bär färska eller frusna)

Häll mjölken över havregrynen och låt dem dra några timmar eller över natten i kylskåp.



Skär frukten i små bitar, riv äpplet med den grovaste sidan i rivjärnet, hacka hasselnötterna grovt och blanda ihop allt med havregrynen och yoghurten.



Det är inte måsta på att söta müslin med honung med det blir nog jätte gott. Jag satt inga bär i min müsli denna gång, men det passar nog bra också. Servera müslin kall till frukost, mellanmål eller som dessert. Müslin blir bättre ju längre den får dra sig. Ett tips är att sätta havregrynen och dra sig i mjölken tidigare på kvällen och sen göra müslin färdig före man går och lägger sig och ställer den i kylskåpet över natten. På morgonen är den färdig att ätas.

Yum! :)

2 comments:

Anonymous said...

Håller med, Birchermüsli ser inget vidare ut och för mig tog det nog sin lilla tid innan jag vågade smaka på det, men det är nog så otroligt gott och känns väldigt hälsosamt... :-)
Tack för receptet, skall testa det!

Anette said...

Kan nästan lova att det här receptet är hälsosammare än hotellditona... :) Enjoy!