Monday, November 5, 2012

Kanelbullar och bagarträning


Mitt kök håller på att renoveras, vilket gör det lite utmanande att baka där just nu. Just nu är det utmanande (med t.ex. inget rinnande vatten) men om några dagar blir det omöjligt när ugnen också kopplas bort för någon dag. Det skulle renoveras bara helt lite - but along the way kom lite mer grejer som måste fixas där så det blev en snäppet större renovering. Men fint ska det bli. Så i det här bloginlägget gör vi ett gästspel hos grannen och kompisen Anki, där vi bakade kanelbullar och hade en myskväll härom dagen. 

Uppgifterna delades så att Anki lagade degen och jag lovade baka den. Assistans fick jag av lilla bagarassistenten Edith. Det här receptet kommer från Helsingin Sanomats hemsida. 

Bulladeg

5 dl    mjölk
50 g   jäst
1,5 dl socker
1 tsk   salt
2 tsk   kardemumma
2 st     ägg
1,5 dl  smält smör
ca 15 dl vetemjöl

Blanda jästen i rumsvarm mjölk och tillsätt dit saltet, sockret, kardemumman och äggen. Blanda med  ungefär hälften av mjölet och det smälta smöret. Sätt med mera av mjölet och knåda degen elastisk. Låt vila i rumstemperatur i någon timme. Det är bäst att börja baka innan degen börjar jäsa jätte mycket.

Degen är färdig!
Mitt bidrag till bullarna var fyllningen. Jag ville gärna testa på att laga kanelbullar med "svensk" fyllning. Det här receptet på fyllningen kommer från Martin Johanssons bok "Surdegsbröd".

Fyllning

150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk malen kanel
2 tsk kardemumma

50 g mandelmassa

Blanda ihop allt utom mandelmassan. Ta ut smöret i rumstemperatur i god tid så är fyllningen lättare att blanda ihop och breda ut sedan på degen.

När degen vilat tillräckligt, ta upp den på bakbordet. Mjöla passligt under degen (inte helt sjukt massor för då glider den bara när man kavlar). Vi började med hälften av degen först. Kavla den till en rektangel. Det går lättast så att du kavlar alltid från mitten mot kanterna och formar rektangeln på det sättet. Den kavlade degen ska bli kanske max 0,5 cm i tjocklek. Vänd degen ibland upp och ner, mjöla igen under och på och så kavlar du. På detta sätt försäkrar du att degen lossnar från bakbordet.

Kavla kavla kavla!
När degen är färdigtkavlad, bred ut på den fyllningen. Du kan breda på den antingen på hela rektangeln eller sen bara på halva. Båda passar. När du är färdig, strö över mandelmassan på fyllningen. Vi är av den åsikten med Anki att finsk mandelmassa måste vara annorlunda från svensk mandelmassa. Den finska är så hårt fast man gör vad med den, medan svensk mandelmassa verkar lättare bli mjuk och nästan flytande. Nå men den hårda finska mandelmassan skärs till tunna flingor och flingorna strös sedan på degen. Efter det här ska du vända ena kortsidan av rektangeln på den andra så att degen delas i två. Det är i det här skedet som det är viktigt att degen lossnar från bakbordet. Du kan skära under degen med en kniv för att försäkra dig om att den lossnar. När du vikt den över andra halvan, kolla att degen går jämt över.

Degen med fyllning
Efter det här ska degen skäras i strimlor för att man ska kunna rulla dem som de gör i Sverige.

Degstrimlor
Strimlorna ska sedan rullas ihop. Här ser du hur Martin själv snurrar kanelbullar. Från den här videon tog vi vår inspiration också. Första kändes lite svår men sen fattar man nog det.
Edith och jag (aka Foxy Foodie) rullade bullarna tillsammans
Jag undrar om de här strimlorna och den ihoprullade bullen kanske gör bullen lite luftigare än så som vi brukar göra här?

Rulla rulla rulla!
Från några glömde vi mandelmassan så de fick socker på
Medan de med mandelmassa fick mandelflarn
Lilla E var super intresserad av bakandet, kavlandet och rullandet. När vi skulle se på videon hur man rullade bullarna blev hon superintresserad av det med - och som dagens barn hittade en mängd andra videon på youtube om bakning.

Men det bästa absolut var de pyttesmå fingarna som pillade små degbitar lite här och där. Om man lyssnade riktigt noga kunde man höra henne säga "en liiiten liiiiten bit", det var väl det man fick ta - en liten liten bit här och där... :)
                     



Fniss, men det är ju det bästa att få smaka på degen. Vi hade alltid en stor fight hemma om vem som får skrapa skålen och vem som får skrapa vispeln och mor vår skulle alltid skrapa dem så tomma före hon gav dem åt den utvalda. Hårda tider med tre andra syskon...

Voilá! 
Måste säga att bullarna blev supergoda och fyllningen var också bra. Jag trodde lite att en sockrig fyllning tillsammans med mandelmassa skulle resultera i ett söthetshelvete, men icke. Gott var det! Resten av kvällen spenderades med att mumsa bullar och dricka mjölk till. Nästan ett måste med bulla ju! Någon vecka till är mitt kök ur bruk, sedan hoppas jag på nya bak och ny inspiration i köket. Få se om det blir ett till gästspel hos grannarna innan dess. 

8 comments:

Anki said...

Röstar för mera gästspel hos grannarna! Jaa jaa!

Anette said...

Bra, till näst ska vi göra ett 5-dagars bak! :D Nå nej, jo mera bak kanske det blir. Skoj att fixa zusammen!

Anette said...

Anki, hade en bild på dig med men när du sade att jag inte fick sätta den så kom du nu inte med...

Anki said...

Blev annars och fundera på det där med mandelmassan. Då jag lite googlade på svenska recept och diskussionsforum så var det många som tydligen först river massan och sedan mixar den med stavmixer och lite vätska för att få den sådär mjuk och rinnig. Så kanske det ändå sen är samma mandelmassa det är frågan om? Alternativt kan man förstås göra egen... Kanske nåt för dig? ;-)

Anki said...

Den tackar vi för. :-D

Anette said...

Jag tyvcker inte det behöver vara något för mig utan jag tycker du kan vara mandelmassexperten i vår församling... I väntan på F-bullar...

Minna said...

Vad fina de blev med svensk rullning, bullarna! Om du ännu har köksabstinens står dig ett kök till förfogande här lite österut :)
Minna

Anki said...

Okej, jag kan lätt åta mig det där med F-högtiden om du står för bullarna. Deal?!