Sunday, September 15, 2013

Seglarfrallor och ett finskt mästerskap


Vilket roligt veckoslut! För det första när har vi haft så här varmt och fin i mitten på september? Och ännu bättre har fått spendera veckoslutet ute på sjön. Vi hade "reunion" med vårt seglingsteam och deltog i damernas finska mästerskap i match racing på NJK under helgen. Vi slutade träna aktivt i 2009 men har efter det seglat någon tävling per år tillsammans. Vi räknade att teamet varit tillsammans i 11 år den här sommaren. Det var en rolig tävling för några andra "äldre" team (inte för att vi är gamla eller nåt) deltog också, men också nyare team. 
Ivriga seglare på väg ut till sjöss
Det kändes nog i kroppen att man inte tävlat med det här på en tid. På lördagen ökade vinden från noll på morgonen till över 6 m/s på eftermiddagen, vilket redan började kännas rätt bra i armarna. Efter första dagens tävlingar kom jag hem och slängde mig i soffan, försökte stretcha musklerna men tog också en burana mot muskelvärk i armarna och sov 10 timmar nästa natt. På söndagen blåste det rätt bra ända från morgonen, men vinschade med fock, så man orkade igen. Finalmatcherna var så spännande och så tighta att man inte tänkte på att orkade man eller ej. Och det lönade sig för vi vann GULD! Hurra för oss! Någon kan kanske undra hur man kan vinna finska mästerskap med att inte träna, men vi har tränat i så många år med de här båtarna och tillsammans så vi behöver inte träna mera. 
Finalmatchen
HÄÄÄNG! skrek någon i båten...
Rätt tight var det... eller mycket tight! 

Sista övremärkesrundningen
Vårt glada team (Från höger; Livia, Crie, Mickan och jag)
På lördagen hämtade jag med mig nybakade semlor till teamet. Jag tänkte jag måste, för förra året när vi deltog i en tävling så missade jag söndagens tävling för jag blev sjuk och jag bakade semlor hemma medan de andra stretade på sjön. Kanske det var på grund av semlorna vi orkade så bra, ha ha! 

Seglarfrallor
Ca 16 st

460 g vatten
250 g surdeg ( jag matade min surdeg med Gottländskt fullkornslantvete, har du inte det här kan du använda grahamsmjöl)
200 g Gottländskt fullkornslantvete
100 g havremjöl
450 g jästbrödsmjöl (mörkt vetemjöl)
20 g salt

Jag blandade allt ihop och lät maskinen röra ingredienserna samman i kanske 10 minuter, så att ingredienserna blandats. Degen ska inte knådas i det här skedet. Låt degen vila i 1 timme.

Efter vilan ska degen knådas, det vill säga om du läst min blogg tidigare så nu ska degen harmoniseras. Ingredienserna är vid det här laget inte jämnt fördelade i degen. Knåda degen i maskin under 10 minuter. Hur länge du knådar är beroende av hur elastisk du vill att degen ska bli. När degen är färdigknådad, låt den jäsa i en plastpåsar med lock i 2 timmar. Du kan låta den jäsa mer om du vill. Efter 2 timmar formar du degen till semlor/frallor och ställer dem på bakplåtar med bakplåtspapper. Jag toppade semlorna med solrosfrön och vallmofrön. Låt semlorna börja jäsa i rumstemperatur så att jäsningen kommer igång, sedan kan du ställa dem i kallt t.ex. över natten. Jag satt plåtarna i plastpåsar och på balkongen för natten. OBS! Kolla nattemperaturen innan du sätter dem dit. Om det är för kallt, ställ dem i kylskåpet, men det är viktigt att jäsningen startar så låt dem stå ca 30 minuter i rumstempertur innan de hamnar i kyla. 

Nästa morgon, ställ ugnen på 250 grader och ta ut semlorna från kylan i rumstempertur. Grädda semlorna i ca 15 minuter. Semlornas gräddningstemperatur är beroende på hur stora semlor du gjort, så håll ett öga på dem. De ska få ordentligt ned färg och bottnen på semlorna ska bli så pass hårt att man kan lite knacka i det och det låter ihåligt inuti (jo jag vet, det är svårt att göra när de är heta...).
Sittbrunnsmellanmål
Jag hann inte fylla semlorna så tog bara med pålägg och smör förstås!

Jag tror det här var det snabbaste inlägget jag skrivit någonsin. Kanske lite överlopps adrenalin i kroppen. Bra, för det kommer att behövas de nästa två timmarna som jag ska spela tennis. Tänker gå dit med min medalj runt halsen.

No comments: