Monday, September 26, 2011

Lätta semlor och gott smör!

Nu har jag hittat ett av världens lättaste och godaste semlerecept. Receptet härstammar ur Helene Johanssons bok "Bröd".

Dagens frukost
Mjuka vallmobröd

500 g mjölk (i receptet står det att man ska använda röd mjölk, dvs med 3% fett, men på nåt sätt är det inte acceptabelt att köpa sånt så jag köpte lättmjölk. Måste kanske testa nångång att baka dessa med den "syndiga" ingrediensen.
60 g jäst
900 g vetemjöl (även här tar det emot att bara använda vetemjöl, så jag satte 600 g vetemjöl och 300 g graham)
50 g rumstempererat smör (om du vill baka nu och smöret är inte rumstempererat, ingen panik, skiva det bara i små små bitar så blandas den bra i degen)
25 g socker
25 g salt
vallmofrön till garnering

Blanda alla ingredienser och knåda degen i hushållsmaskin i 15 minuter. Degen kommer att vara ganska styv när den är färdig, alltså inte nån löllö massa.

Låt degen vila i bunken i 30 minuter. Därefter dela degen i två delar och rulla båda delarna till en länga som du delar på 6. Rulla bitarna till runda semlor. Spraya dem lätt med vatten och garnera med vallmofrön. Svarta frön finns att köpa i vilken som helst lite större matbutik, medan för att hitta de ljusa får man kanske gå till en specialaffär. Jag har hittat av dem i alla fall på t.ex. Punnitse ja Säästä. Lägg dem på bakplåtspapper och låt jäsa 1-1,5 timme i rumstemperatur. Mina semlor jäste snäppet längre för jag måste sticka och spela tennis, men jag satt dem och jäsa i kylskåpet i slutet och det saktar av jäsprocessen.

Sätt ugnen på 200 grader och grädda bröden i ca 10-15 minuter. Kolla att brödens innertemperatur är 98 grader innan du tar ut dem.


Jag testade också att frysa in några semlor. Jag bakade dem som ovan men när jag rullat dem till semlor, satt jag dem på bakplåtspapper och virade pappret runt dem och ställde dem i frysen. När jag ville grädda dem tog jag ut dem på morgonen och lät dem tina under dagen i kylskåpet. När jag kom hem tog jag dem fram och lät dem jäsa ca 1 timme i rumstemperatur (vid detta skede garnerade jag dem med vallmofrön). Sedan bara att grädda som ovan. Alternativt kan man ta fram semlorna på kvällen och tina i kylskåpet, sätt på ugnen när du stiger upp på morgonen. Ta fram semlorna och jäsa i rums-temperatur och hoppa i duschen och fixa dig (alternativt gå ut med ett hundskrälle, som hör till vardagen här). Ugnen värms på ca 30 minuter eller så och sedan gräddar du dem och har pinfärska semlor till frukost.

Jag testade också ett nytt smör. Det verkar som det finns ett ganska begränsat urval av smör i Finland. Kanske ingen annan ser detta som ett problem, mn har för mig att det i Sverige finns mera små meijerier som producerar sina egna smör. Vi har typ Valio, Ingman, Pirkka och ja där var det. Men NU hittade jag detta smör i butiken (ingen väl pinfärsk nyhet, men första gången som jag köpt det).

Presidents la Motte med havssalt - gott!
Inte för att smaken nu var så annorlunda men skoj att testa något nytt i varje fall.

1 comment:

Anonymous said...

Hmm, detta recept man kanske kunde testa på, då det går att göra på en dag.. ;-)