Tuesday, November 15, 2011

Emmerbröd och lördagsshopping


Min kompis Inna och jag har en tradition sedan flera år tillbaka att shoppa julklappar tillsammans. De flesta år har det lett till vi mest köpt "julklappar"åt oss själva och lite åt andra också. Det här året kom vi överens att börja vår julklappsshopping tidigt, dvs i mitten av november och koncentrera rundan till Rödbergen och Ulrikasborg. Kanske lite tidigt enligt någon men vi tyckte det var bra, dels för att kanske man då med lite mindre dåligt samvete också kunde köpa saker åt sig själv om man hittade något (inte för att jag tror att någondera av oss lidit av så dåligt samvete för det tidigare heller)...

För att få en bra start på dagen inledde vi med frukost på Moko Market tillsammans med kompisen Jenny och följde upp med att kolla vad annat Moko hade att erbjuda. Vi har alltid båda varit av den åsikten att det gäller att inleda köplusten med något bara - för att komma igång. Något smått blev det köpte från Moko - bara för att inleda dagen förstås.

          


Efter Moko styrde vi stegen mot Fabriksgatan, Kaptensgatan och därifrån till Högbergsgatan. På Fabriksgatan hittade vi en super mysig ny (för oss i alla fall) inredningsbutik med namnet Vinkel. De hade roliga, lite annorlunda saker där - som t.ex. en söt "nyckelring" med en enorm uggla på som tomten kommer att hämta åt en lyckligt lottad vän.


På Kaptensgatan hittade vi en till rolig lite udda butik med namnet Kämppä. Där fanns en massa skoj, som t.ex. manchettknappar som såg ut som tänder. Eftersom det redan var flera timmar (faktiskt) sedan vår senaste kaffe, satt vi oss ner en stund på Kakku ja Leipäkeisari på Skarpskyttegatan. Det var en liten besvikelse att de varken hade espressokokare eller och croissanter - men det blev nog bra med en vanlig kaffe och en smörbulle. På riktigt. Bröden de säljer ser goda ut.


Efter kaffet gick vi till en av mina favoritbutiker Eiring mittemot Johanneskyrkan. Där köpte vi den överlägset bästa julklappen till en vår gemensamma kompis, men jag kan inte avslöja vad det är ännu utifall (högst osannolikt dock) att hon eller någon annan läser denna blog. Efter Eiring styrde vi stegen mot Stora Robertsgatan och Hobboks. Där fyndade vi storslaget. Äntligen fick jag också köpt en farsdagsgåva till min pappa. Det blev en ljuvlig bok vid namn Mannerströms Julkokbok. Boken hade ljuvliga bilder och ljuvliga traditionella och lite nya piffiga recept med någon liten extra juttu. Min pappas kommentar till boken var enligt förväntningarna: "Jaha, har man inte fått god mat här tidigare jular?" Man får försöka ta det med humor... :)

På Hobboks

Härom veckan var jag till Eat & Joys nyöppnade saluhall i Kluuvi. Den härligheten kan vi tala om en annan gång i sin helhet, men köpte därifrån av Malmgårds Emmermjöl. Emmer är en jätte gammal vetesort, som härstammar från mellanöstern men spred sig sedan till Europa. Spelt, som också är ett fornvete lär ska vara några tusen år yngre än emmer. Emmer har högt proteinhalt jämfört med vårt vanliga mjöl idag. Dens bakegenskaper är inte helt i topp, därför blandar man oftast vetemjöl i emmerbrödet - men emmer ger en jätte fin smak till bröd. Smaken blir härligt mjuk och fyllig. Efter lördagens shopping slog jag till och påbörjade bakningen av ett emmerbröd.


Skållat emmerbröd
4 bröd

Dag 1
Skållning:
250 g vatten
125 g fullkornsemmermjöl
25 g salt

Koka upp vattnet och häll det på mjölet och saltet. Blanda det till en slät deg/gröt, täck med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2
skållningen från dag 1
500 g mjölk (jag använde lättmjölk)
50 g jäst
600 g fullkornsemmermjöl
300 g vetemjöl
25 g honung
150 g rumstempererat smör

Lös upp jästen i mjölken med en visp och häll det över skållningen, mjölen och honungen. Knåda degen på lägsta hastighet och tillsätt smöret i omgångar. Knåda ytterligare 10 minuter på lägsta hastighet. Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock och låt den vila i 45 minuter. 

Skållningen


Degen i plastlådan

Den färdiga degen
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och stöt samman degen (dvs platta ut degen och tryck ut luften ur den, därefter vik in kanterna och sätt den tillbaka i lådan med skarven neråt). Låt degen vila i 45 minuter. 
Upprepa stötningen och låt degen spänna av på bakbordet i 10 minuter. Dela degen i fyra delar och forma till runda bullar. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt bröden jäsa i rumstemperatur 45-60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en plåt på nedersta hyllan i ugnen. När ugnen är färdig ställ in bröden och kasta en dl vatten på plåten nederst i ugnen eller spruta rikligt med vatten med en blomspruta. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 20 minuter genom att öppna luckan och släppa ut ånga, upprepa luftningen en gång under gräddningen. Grädda bröden i ca 40-45 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. 



Jag tog ut bröden när innertemperaturen var 98 grader, men kunde kanske ha lämnat dem någon minut till i ugnen. Så om du inte har bråttom som jag - till farsdagsmiddagen - så låt brödet bli 99-100 grader i alla fall. 

2 comments:

Anonymous said...

Nu undrar jag bara vad jag får i julklapp. ;-) Hils Anki

Anette said...

Jaa, det vet bara tomtarna...