Tuesday, May 22, 2012

Bondbröd med råg



Ja-a. Lite tyst har det varit på den här bloggen på sistone. Det här har varit en ganska konstig vår; på jobbfronten har det varit jätte intressant och roligt förknippat med resor till USA och nästa vecka till Istanbul. Samtidigt har våren också tangerats av hjärtesorg, en möjlig flytt igen, kreditkort som blev skimmat på en av resorna till USA och annan oro. Det har inte riktigt funnits tid eller ork att baka och skriva här.

Men nu ska jag ta i med nya tag. Har några projekt på gång som jag hoppas kunna blogga om. Här mitt i smeten märkte jag också att jag blivit lite trött på layouten på min blog så jag ville fixa till det lite. Är inte helt hundra procentigt nöjd ännu heller men måste medge att tekniken nog gått om mig lite för jag på något sätt kan inte använda blogger så pass bra att jag skulle vara nöjd med layouten. Du får gärna komma med din kommentar (positiv eller icke) till vad du tycker om hur det ser ut nu! :) Bli inte förvånad om jag ändrar den igen snart... I allmänhet tycker jag att jag är rätt bra med datorer och olika program, men på sistone har jag börjat tvivla på detta. Kanske det kommit för mycket förändringar som medfört detta; på jobbet gick vi över till Windows 7 där programmen ju nog är bekanta men logiken hur man hittar stuff har ändrats lite. Är lite ute och cyklar i Excel och PowerPoint emellanåt förrän jag hittar rätt grej. Hem köpte jag förra hösten en Mac - som jag älskar - men måste medge att jag är lite ute och cyklar med den med. Är inte alltid helt klar med logiken hur den fungerar heller. Nu låter jag som en total useless dator-användare, men jag litar på att det finns någon därute som förstår mig.

Jag minns inte ens mera om jag skrev om att jag gjorde en ny surdeg; enligt recept från Jan Hedhs brödbok. Jag har varit så nöjd med den för den är SÅ bra. När jag matar den bubblar den friskt och fint ganska snabbt och den lyfter bröden superfint också. Receptet på Bondbrödet med råg kommer från boken "Brödboken" av Mette Ankarloo & Christina Uhlin. Den här boken fick jag i present av mina söta vänner Inna och Harri när jag bitits av brödbakningsflugan.

Bondbröd med råg
3-4 bröd

Börja med att mata din surdeg dagen innan baket

15 g jäst (i receptet stod det 25 g men degen jäste så mycket att jag nog skulle sätta lite mindre)
9 dl svalt vatten
0,5 dl olivolja
0,5 msk honung
2,5 dl rågsurdeg
1400 g (2,5 liter) rågsikt (hittar du inget rågsikt i butiken kan du blanda 50% rågmjöl och 50% vetemjöl)
2 msk salt

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt alla ingredienser förutom saltet. Arbeta degen i degblandare i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör maskinen ännu ytterligare några minuter. Sätt degen i en inoljad plastlåda med lock eller alternativt en inoljad bunke som du sätter plastfolie över eller ställer i en plastpåse. Oljan hjälper att få loss degen ur bunken/lådan och plastet håller degen från att börja torka. Låt degen jäsa totalt ca 3 timmar. Under tiden ska du gärna vika ihop degen två/tre gånger. Att vika degen betyder att du tar upp degen på ett mjölat bakbord och trycker ut luften ur degen. Sedan viker du den lite som ett kuvert; båda sidorna inåt, sedan nedre sidan inåt och till slut över sidan. Ställ den tillbaka i lådan/bunken och jäsa. 

Den vikta degen

Det är inte måsta på att vika degen så många gånger, men det gör att degen blir mera spänstig får ett bättre inkråm. Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp degen på bakbordet och forma till bröd. Jag formade helt enkelt så att jag plattade ut degen lite igen och tog sen brödets kanter och vek in dem mot mitten och vände undre sidan av brödet upp. Jag lät bröden ännu jäsa på plåten medan ugnen blev varm. Om du bakar flera bröd som inte ryms på en plåt kan det löna sig att sätta den andra plåten och jäsa i kylskåpet. I alla fall i slutet för att sakta av jäsningen. Sätt in bröden i ugnen och spreja in med vatten för att få ånga i ugnen. Ha alltid färdigt innan du sätter bröden i ugnen (plåtarna och vattensprutare) så att du snabbt och effektivt får in bröden och ångan i ugnen. Den första heta luften i ugnen är jätte viktig för brödens skorpa och hur de lyfter i ugnen. Grädda i denna temperatur i 10 minuter och sänk sedan graderna till 200 grader. Baka ytterligare i ca 40 minuter. Kolla att brödens innertemperatur är 98 grader.

Innan de åkte in i ugnen
På lördagen var jag ute med några kompisar och åt på ravintolapäivä. Jag tog med min kamera för jag tänkte att det skulle bli skojiga bilder på mat den dagen. Men - vi hann bara till två ställen. Det första stället var i Observatorieparken och där serverades crepes med både salt och söt innehåll. SUPER goda var det, men vi väntade kanske 1 timme på dem. Nå inget fel i det i och för sig, det var soligt och vi satt ute i en park på gräset och njöt. Men eftersom väntan blev så lång glömde jag lite att fota crepesna. Man bara högg i dem när de väl kom.

Medan vi väntade togs nog en del foton...

Det andra stället vi gick till hette "We got Pork" på havsgatan. Den här "restaurangen" hade nog varit med förr. Trots lång kö gick det snabbt att få maten och den var super god den med. Här fick man griskött som kokats i sju timmar, serverad i en semla med coleslaw. Yummy!!

They had pork!

Pulled pork, served in a bun with veggies

Nästa restaurangdag måste man antingen besöka flera ställen - eller sätta upp en egen restaurang! Hörde att någon i stan serverade surdegsbröd. Kanske en ide?!




No comments: