Saturday, August 4, 2012

Semester & segling och tillbaka till vardagen med knäckebröd



Jaha så är man tillbaka i vardagen. Ganska lite blogpostings i den här bloggen den senaste månaden som beror helt på att jag varit på semester några veckor och på att jag varit rätt lat med att gå igenom mina foton från semestern (däribland fotona från senaste baken också). Jag måste säga att jag tillika förundrar mig men också lyfter hatten åt bloggers som skriver varje dag eller till och med flera gånger om dagen. Alla bloggar behöver ju naturligtvis inte vara sådana som man uppdaterar varje dag, men bara tanken får mig att bli stressad. Jag har märkt att min största broms i bloggandet är bilderna. Jag vill (och försöker) ta bra och intressanta bilder som jag skulle vilja bl.a. sätta hit. Problemet är inte att ta bilderna utan att ladda ner dem på datorn och gå igenom dem och klippa om dem och retuschera dem. Jag har undrat i stillhet om jag gör något fel när jag tycker det tar en hel del tid...

Första delen av semestern är alltså bakom mig och lite mera semester är på kommande om en dryg vecka (inte för att jag räknar...). Semester som gick var super skön; första veckan var jag och segla mina föräldrars båt från Dalsbruk till Saltsjöbaden i Stockholm. 

Utö fyr
Vår färd gick via Hitis skärgård ut till Utö (finska Utö ifall det är någon svensk som läser detta). Där har jag varit bara en gång tidigare och mindes typ ingenting, så det var skoj att besöka ön igen. Vår ursprungliga idé var att segla rakt från Utö till Sandhamn i Sverige, men vindarna som utlovades var rätt hård vid rakt i nunan. Så vi gjorde om planen och seglade via Åland. Från Utö for vi vidare till Rödhamn, som ligger lite sydost om Mariehamn. Fin hamn måste jag säga. Där hade jag inte varit tidigare, men väl värt ett (eller många) besök. Rödhamn erbjuder dessutom en underbar tjänst åt sina gäster; man får beställa nybakta semlor till morgonen! Tyvärr startade vi så tidigt på morgonen att vi inte kunde beställa, men har hört att semlorna levereras till båten i en papperspåse som dessutom har dagens väderutsikt. Ljuvligt!

Vår start gick tidigt för att vi skulle segla över Ålands hav till svenska sidan och vi hade rätt fördelaktig vind på morgonen.  Dessutom var avståndet från Rödhamn till Sandhamn ca 55-60 sjömil så det tar en stund att segla det.





Solnedgång på Utö
Solnedgång i Rödhamn
Fullt med båtar på Rödhamn
Det var en ganska kall dag med nordlig vind så man fick klä på sig varma kläder. I slutet körde vi med motor en bit för att hinna fram till Sandhamn. I svenska hamnar måste man komma i tid, de börjar fyllas efter kl 13 på dagen. Orsaken är väl att många seglar runt i Stockholms skärgård (I don´t blamde them, för det är ljuvligt) där avstånden inte är så långa. Sticker man iväg strax efter frukosten är man framme efter lunch. När vi närmade oss Sandhamn var det bara att börja skala av sig sina kläder för där var varmt! Första gången på de några dagar vi varit ute var det riktigt hett! Typiskt på nåt sätt att det är i Sverige ;)


Sandhamn
Det bästa med att vi startat så tidigt var att klockan var kanske 15 eller 16 när vi var framme. Ja, den tiden var nog hamnen full redan, men vi hade turen att hitta en plats bredvid en enorm motorbåt. Så vi hade en skön eftermiddag i Sandhamn. På kvällen var vi ute och äta på Sandhamns värdshus. Ljuvligt!
Det här är vad jag åt, de andras rätter såg lika ljuvliga ut!
Nästa morgon tassade jag iväg innan de andra vaknade till Sandhamns bageri. Jag måste säga att saker är nog bara så annorlunda i Sverige. Det här är en tradition på Sandhamn att alla vallfärdar till bageriet varje morgon efter bröd. Det är kö på bageriet. Det är inte helt i hamnen, men inte långt borta heller. För mig tog det kanske 10 minuter att gå dit. Jag vill inte vara negativ men på något sätt tror jag inte samma koncept skulle fungera i Finland. Folk laddar upp med sina ruispalat eller realbröd från någon supermarket och ids inte gå en liten bit för färskt bröd. Vi talade om detta med några kompisar och någon poängterade om just Rödhamns färska bröd, MEN det hämtas till båten. Vi lata finnar behöver inte gå någonstans... :) Antagligen har de i Rödhamn först testat att sälja semlorna på ett ställe, men konstaterat att det inte funkar och att ett bättre koncept är att ta pengarna av kunden direkt och leverera till kundens båt. Smart av dem!

Nåja, nog om det. Jag njöt i alla fall att gå den lilla vägen till bageriet och hämta bröd. Bageriet är så supersött att man blir på så gott humör av att besöka det.


Jag köpte en "hurtigbulle" som brödet ovan kallades, lite frallor (semlor) och supergoda blåbärspajer - NAM (också ovan). De ser lite ut som Fazers färdiga pajer men de här var helt från en annan planet än de.

Nästa dag for iväg vidare mot Saltsjöbaden. Det absolut bästa med att segla i Stockholm är att man får se helt ljuvliga hus i skärgården. Man blir bara så lyrisk när man ser på dem. 
Ett litet plock av ljuvliga hus

Fina båtar också
Saltsjöbadens hotell
Bredvid hamnen i Saltsjöbaden börjar ju sedan Solsidan. Fniss, den som sett på programmet Solsidan inser ju säkert att man blev lite nyfiken på hur det ser ut där på riktigt... Promenerade dit på kvällen längs strandpromenaden, förbi en tennisplan och fina badhus etc. Fint var det där, också där helt ljuvliga hus med välskötta trädgårdar. Såg nog inte Mickans och Freddes hus (som lär ska vara där och ägarna mindre glada över alla solsidanturister) eller något annat som jag skulle ha känt igen. 

Nästa dag bar det redan av hemåt med flyg, men innan dess hann jag spendera några timmar i Stockholms centrum, där jag hann lite göra damage på kommande kreditkortsräkningen och....
... äta en kokosboll. Det är ett måste varje gång man är i Stockholm. Det är så gott bara!

... och hittade också ett SÅ sött bageri på Nybrogatan. Det heter Fabrique och såg bara så ljuvligt ut. Om jag någon gång i framtiden ska öppna ett bageri ska det se ut så här. Fabrique lär ska finnas på flera ställen än just här och lär dessutom vara förknippat med Rute Stenugnsbageri som finns på Gotland. Har aldrig besökt det, men har läst om det i flera bloggar och böcker. 

Det här inlägget skulle kunna bli hur långt som helst för det här var bara första veckan av min semester. Den följande veckan spenderades på vänners och bror och frus landeställen. Det blev en semester där man levde ur sin väska i två veckor men det kvittar. Det var roligt!

Jag tänkte att ett passligt sätt att återgå till vardagen skulle vara med knäckebröd. Jag vet det låter supertråkigt, men det är inte det. Det här knäckebrödet kan man lyxa till hur mycket man vill plus att det är faktiskt superenkelt att laga. Det här receptet kommer från en av mina favoritbloggerskor Sara.

Knäckebröd
5 stora skivor 

500 g vatten
25 g jäst
20 g honung
350 g fullkorns speltmjöl
400 g grovt rågmjöl
20 g salt
4 g bikarbonat (det hade jag inte så jag satte bakpulver)

Mät upp alla ingredienserna i en bunke och arbeta i en degblandare i 10 minuter på låg hastighet. Jag lagade det här också en gång för hand, det går lika bra. Mjöla bakbordet lite och lyft degen dit och låt vila under en bakduk eller plastfolie i ca 1 timme. 



Dela degen 5-6 bitar. Vill du göra färdiga små knäckebröd eller stora skivor som man bryter är vad du måste bestämma nu. Första gången jag bakade detta gjorde jag avlånga knäckebröd, dvs jag kavlade degen riktigt tunn och formade sedan knäckebröden med en pizzarulla (eller kniv går lika bra) och sedan lyfte jag bitarna en och en på bakplåten. Det här resulterade i fina knäckebröd, perfekt att ge i present - men lite mera arbetsdrygt. Den här gången delade jag degen i 5 bitar och kavlade degen ut på ett bakplåtspapper till en tunn skiva som jag sedan bara flyttade till plåten. Bitarna måste sedan brytas från den stora skivan. Om du vill göra enskilda bitar, kom ihåg att mjöla bakbordet ordentligt plus att vända på den kavlade degen (så som i croissantbaket också). Du måste få loss bitarna från bakbordet så det är bra att kavla ut degen, mjöla på och vända degen upp och ner. Så att den bara inte fastnar på bakbordet. 

När du kavlat ut degen, blöt den försiktigt med en blomspruta och krydda knäckebrödet sedan. Jag gjorde lite olika varianter; en med flingsalt och rosmarin (storfavorit), flingsalt och solrosfrön (smakade inte så mycket), flingsalt och chili och flingsalt och fenkolsfrön. Man kan alltså testa med vad som helst som låter gott i ens öra. 

Nåja summa sumarum kan jag säga att jag förivrade mig lite med flingsalten. Det blir gott utan att där är flingsalt på. Missförstå mig inte, det blir gott med flingsalt också men det behöver inte vara på varje variant. Jag tror det är orsaken till att solrosfröna inte kom riktigt till sin rätta att saltet tog över. Fenkolsfröna gjorde knäckebrödet supergott. Det ska jag testa om definitivt.




Jihuu! Är så glad att jag fick detta skrivet! När det blir en liten paus i bloggandet blir tröskeln för nästa inlägg alltig lite högre, men när man väl kommit igång igen får man tillbaka ivern. Nu ska jag gå och starta en vetesurdeg. Tänker baka lyxigt formbröd till ett kräftkalas nästa fredag. Mera om det senare kanske...

Ha en skön vecka och fortsatt sommar!

4 comments:

Anonymous said...

Fina bilder! :-)

Tilläggas kan ännu att medan vi besökte det söta bageriet Fabrique mullrade världens åskväder utanför, det smällde så fönstren skakade... Det danska rågbrödet jag köpte där var nog jätte gott, helt annat än de tråkiga ruispalan eller puikulan...

Ser fram emot att smaka på ditt formbröd med kräftorna :-)

PE

Anette said...

Kanske du har turen att få smaka på brödet... :)

Anette said...

Aj jo, vitsi det stör mig att JAG inte köpte av det danska rågbrödet. Det skulle ha varit superintressant att smaka hur deras smakar i och med att jag inte kom att smaka på den du köpte.

Anette said...

Oooops har glömt en rätt viktig grej: Grädda i 225°C i cirka 8 minuter, det kan vara lite olika beroende på ugn. Knäcket ska vara på vippen att svartna i kanterna, men inte bli bränt.