Monday, September 17, 2012

Bakom brödet 1 år!


Min blogg fyller ett år den här veckan. Hurra hurra för bakom brödet idag!! Borde säkert korka en champagneflaska bara för att fira detta. Varför? Nå bara för att man kan... :)

Det har gått några veckor sedan mitt senaste inlägg. Är lite störd på att jag inte fick skrivet ett inlägg för hade material nog - men orket att skriva fanns ej. Som jag lite har nämnt här så sedan mitten av augusti fick jag besittning av en lägenhet som jag köpte på sommaren och det blev några mycket intensiva veckor av renovering och flytt inbakat i "semester". Fniss, semester var det knappast i klassisk bemärkning men skönt också för en kontorsråtta som jag att få jobba med händerna emellanåt. Nåja nu har vi flyttat till ny adress och NY stad faktiskt också. Hemadressen ligger nämligen numera i Esbo. Men det blir bra nog, den nya lägenheten innebär mera utrymme och större kök (ljuvligt, fast det inte är ännu helt färdigt). Allt plus. Om alla saker bara nu skulle hitta till sina respektive platser ännu... Och vägglisterna infinna sig... Och och...

Det här får bli ett lite kortare inlägg för att komma igång igen OCH för att fira blogens födelsedag. Jag firar blogen med en Red velvet cupcake! Om något är nam så är det här det. När man är "födelsedagshjältinna" får man också vissa friheter och den här gången är friheten den att det inte är jag som bakat cupcaken ovan. Den är bakad av min syster a.k.a. "Cup Cake Queen" för att fira blogen. Hurra för det! De fina cupcaken hon hade bakat fick också åka på en tur i södra stadsdelarna för att bli fotograferade. Fotot ovan är på gräsmattan utanför Brunnshuset i Brunnsparken. Nedan ett litet urval av de andra fotona :)



Som en bisats kan nämnas att jag försökt få min syster att delta på Ravintolapäivä (=Restaurant Day) flera gånger. Jag tror hennes cup cakes skulle vara en succé! Kanske nästa gång? Kanske hon kan få lite pep från just dig med en kommentar hit...  

Fastän jag inte har bakat det här själv, har jag ätit av dessa flera gånger och det är så värt att testa. Receptet från boken "Lyxiga cupcakes och läckra kakor - Bakverk från det berömda Hummingbird Bakery i London". Om några veckor ska jag till London och tänker definitivt försöka hitta tiden att  besöka bageriet/konditoriet.

Red Velvet Cupcakes eller Sammetscupcakes
12 st

Kaksmet
60 g  rumsvarmt smör
150 g strösocker
1 ägg
10 g        kakao
1 ½ msk röd hushållsfärg
1 ¼ dl filmjölk
150 g mjöl
½ tsk vaniljsocker
½ tsk salt
½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk vittvinsvinäger


1. Värm ugnen till 175 °C.
    Sätt muffinsformar i muffinsplåten.
2. Använd en elvisp eller matberedare med visp och vispa ihop smöret och strösockret tills smeten är lätt och luftig. Tillsätt ägget och vispa tills allt är välblandat. Skrapa ner smeten från skålens kanter med jämna mellanrum så att allt kommer med.
3. Rör ihop kakaon och hushållsfärgen till en tjock, mörk massa i en separat liten skål. Tillsätt massan i smeten och arbeta in den ordentligt.
4. Sikta ihop mjölet, vaniljsockret och saltet i en annan skål och vispa ner blandningen i smeten i två omgångar, varvat med filmjölken. Vispa ordentligt efter varje omgång. Blanda bikarbonat och vinäger i en annan skål. Blandningen skall börja bubbla i kontakten med varandra. Vispa ner blandningen i smeten och vispa tills vinägerblandningen har arbetats in ordentligt.
5. Fördela smeten i de 12 muffinsformarna. Det blir ca två tredjedelar med smet i varje form. Grädda kakorna i ca 20-25 min, eller tills bakverken känns spänstiga när du trycker lätt på dem på ytan.

Låt kakorna svalna i plåten en stund och lägg dem sedan på ett galler och låt svalna helt innan du brer på glasyren.


Glasyr
50 g         rumsvarmt smör
300 g florsocker, siktat
125 g       naturell färskost, kallt


1. Vispa ihop smöret och florsockret på låg hastighet till en slät smet och alla stora smörklumpar är utrörda (blandningen kommer fortfarande att vara pudrig). Tillsätt färskosten och vispa ihop på låg hastighet tills allt är väl blandat och fortsätt vispa på medelhög hastighet tills glasyren är mjuk och luftig.
2. Bred glasyren på kakorna med hjälp av en palettkniv. Alternativt kan du sätta glasyren i en spritspåse med ett stort munstycke och glasera kakan genom att börja i mitten och fortsätt sedan runt kakan och kom till slut tillbaka i mitten igen.
3. Om du vill, kan du lämna en kaka oglaserad och använda den som dekoration genom att smula den till fina smulor med hjälp att ett rivhjärn eller en matberedare. Strö smulorna över resten av kakorna. Du kan också dekorera med strössel om du hellre vill det.
4. Denna mängd glasyr räcker mer än väl till de 12 kakorna, vill du inte ha så mycket av den söta glasyren, kan du göra bara en halv sats av den.




Enjoy...! :D
Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

No comments: