Saturday, September 29, 2012

Hassel- och valnötsbröd och bak med ett gäng marthor



Den här veckan har varit spännande. Jag har hållit min första "brödbakningskurs" eller vad man nu kunde kalla den med bättre namn. Min kompis Lia frågade mig på sommaren redan om jag skulle vilja baka bröd med hennes marthagäng en kväll i september och ivrigt sade jag direkt ja. Jag fick planera fritt vad vi skulle baka med det önskemålet att något av bröden skulle innehålla surdeg.

Det var jätte roligt att planera men också utmanande. Först trodde vi att marthornas kokvrå där vi skulle vara endast hade en ugn, men som tur fanns det två bra ugnar där. Då först skulle det ha varit utmanande! :) Men lite utmanande var det ändå att hitta på tillräckligt göra åt 8-10 personer med den ugnskapacitet vi hade och få allt att rymma in på ca tre timmar. Brödbakning är ju egentligen något som gärna får ta god tid på sig, så att få in tre olika men intressant bröd på tre timmar var nog utmanande. Nåja jag beslöt mig för att vi skulle baka 3 degar på plats varav ett var knäckebrödet som jag skrivit om också här. Knäckebröd är ofta sånt man inte testar hemma, men passar också bra till en grupp för att degen i sig själv är ganska enkel men det behövs flera händer till kavlandet av knäckebröden. Det andra som jag bestämde att vi skulle göra var superenkla vallmosemlor. Alla kanske inte är så ivriga på långa baktider så något enkelt och rätt snabbt kan vara att preferera. Det tredje var ett bröd med hassel- och valnötter som bakas på surdeg (också jäst för den delen, vilket gjorde att vi hann baka brödet på de 3 timmar som vi hade tid). Som fjärde bröd (valbart för den som ville) var att baka frukostsemlor till nästa dag. Vi gjorde degen på kvällen färdig och sedan skulle semlorna formas hemma och ställas övernatten i kylskåpet och grädda på morgonen. Det här receptet sätter jag senare hit. Det är enkelt men SÅ gott! 
Kvällens organissa Lia
Vi började med att sätta igång degarna. En grupp lagade nötbrödet, en annan grupp hade ansvaret för  vallmosemlorna och den tredje gruppen gjorde knäckebrödsdegen. Alla degar behövde sedan vila en stund vilket passade oss perfekt för då hann vi dricka té och äta semlor. Semlorna hade jag lagat färdiga hemma och vi gräddade dem på plats och det var just det här receptet som alla fick testa och ta med sig hem och grädda. Skulle vara intressant att höra hur det gick där hemma - om det blev goda semlor eller om degen kanske glömdes i kylskåpet... :) Efter téstunden började vi igen arbeta, kavla knäckebröd, forma limpor och semlor. Alla deltog i knäckebrödsarbetet och kryddade sina knäckebröd lite olika. 
Det var bra tempo i köket när degarna förbereddes och allt bakades
Vi började med att börja grädda knäckebröden i den fart som ugnarna blev färdiga och detsamma gäller knäckebröden. För det mesta är det bättre att använda den vanliga ugnsfunktionen i ugnen, för varmluftsugnarna är oftast torrare än en vanlig ugn, men nu ville jag ha lite mera fjutt på ugnen och satt varmluftsfunktionen på. Knäckebrödet blev supergott - i alla fall de knäckebröd jag fick med mig hem. Vi fick kanske inte knäckebrödet att bli superknaprigt (utom en plåt som kanske var några minuter för länge i ugnen), och orsaken kan vara att de stora knäckebrödsplattorna var rätt ojämna, dvs att kanterna var mycket tunna och mitten tjockare. Då börjar kanterna brännas lättare medan mitten är lite mjuk ännu. Jag måste träna på knäckebrödsgräddning helt enkelt mera. Våra vallmosemlor fick en ordentlig fjutt när de jäste och blev enorma. Det såg festligt ut. Det tredje brödet med hassel- och valnötter lyckades också fint. De jäste fint och blev så vackra till färgen i ugnen.

Hassel- och valnötsbrödet just ut från ugnen
Summa sumarum tycker jag kvällen var lyckad. Jag var i alla fall nöjd och hoppas att deltagarna tyckte det var skoj och kanske lärde sig kanske något litet tips. I alla fall är det ju alltid roligt att göra saker i en grupp och tillsammans. Det här hassel- och valnötsbrödet kommer från Heléne Johanssons bok "Bröd från Brunkebergs bageri".

Hassel- och valnötsbröd
3-4 bröd

700 g vatten250 g surdeg

20 g jäst
950 g vetemjöl
200 grovt rågmjöl
25 g ljus sirap
30 g havssalt
100 g rostade hasselnötter
100 g valnötter

Blanda alla ingredienser utom saltet och nötterna i en degblandare i 10 minuter. Tillsätt därefter saltet och arbeta degen i 5 minuter till. Tillsätt sedan nötterna och arbeta degen så pass att de blandas in i degen, inte jätte mycket. Låt degen vila i bunken i 40 minuter.

Forma degen till fyra bullar och låt dem vila i 10 minuter på bakbordet.

Platta till varje degbulle och vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik sedan den andra sidan in och tryck med handloven igen. Rulla till jämna avlånga bröd. Lägg brödet med skarven neråt på en mjölad bakduk, vik upp en del av tyget som avskiljare och mjöla innan du lägger i följande bröd. Låt jäsa i ca en timme eller i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. När ugnen är färdig lyft bröden försiktigt till en plåt med bakplåtspapper. Ställ bröden med "skarven" eller verket uppåt. Ställ dem i ugnen och kasta in en kopp med kallt vatten på plåten nederst i ugnen. Alternativt kan du spruta in vatten med en blomspruta i ugnen. Stäng ugnsluckan och sänk värmen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader.


Låt bröden svalna på galler.

Nu ska jag i säng för imorgon blir det en tidig start till London för några dagar. 
God natt och skön söndag på dig!

4 comments:

Anonymous said...

Vad proffsigt och välplanerat det låter! Du kan ju slå mynt på kurser och bageri närsomhelst! Minna

Anette said...

Slå mynt låter ju hur kul som helst! Vill du Minna bli min bisnessmanagäär? :)

Anonymous said...

Jag var med och har nu prövat på både semlor och valnötsbröd här hemma. Det är fortfarande gott och har lyckats hemma också!

Linda

Anette said...

Oj wow, vad glad jag blir! Och glad att du har lyckats! Har du lyckats hålla surdegen vid liv?