Friday, January 10, 2014

Nytt år och nya tag


Hej…..?
Huhuuu… Finns det ännu någon där? Jag vet, det var ett tag sen sist. Vad skoj att höras igen och gott nytt år! Ja, jag vet - jag har varit borta rätt länge, men orsaken är bra. Orsaken är att mitt huvud var ett bomb under mesta delen av hösten; för fylld av olika jobb-tankar och analyser och det rymdes helt enkelt inga tankar om brödbakning in i huvudet då. Jag undrar om jag någonsin under mitt liv läst lika mycket akademisk undersökning som under förra hösten. Det klara svaret skulle ju naturligtvis vara att under studietiden, men jag undrar nog om det stämmer?  Ok, jag förstår - du börjar bli orolig för min mentala hälsa? Men det ska du inte göra. Jag var inspirerad, och du känner ju mig när jag är inspirerad så slukar jag information och kan ej hållas. Du kanske undrar vad som inspirerade mig så mycket? Jo det var undersökning om företagslån och vad som påverkar deras värde och utveckling. Super intressant tycker jag och de flesta andra människor tycker att det är bara måttligt till inte alls intressant. Så oroa ej, jag fortsätter inte med det ämnet mera.

Det att mina tankar var lite annanstans syntes också faktiskt i min bakning. Det blev en massa scones och andra lätta bak där en tid, innan jag kom tillbaka till bröden. Jag har nog bakat hela hösten lite här och var och fyllt på brödförråden när lagret sinat, men jag slutade testa egna recept och mitt äventyr i mjölet fick ta en liten paus. Det är faktiskt en sak jag ångrar från hösten, för att innan denna skrivsvacka fick jag kontakt med Kristina Creutz på Malmgård, som snällt lovade dela med sig av sin kunskap om mjöl till mig och den här hjälpen kom jag inte alls igång med. Jag hade så många frågor att jag inte visste var jag skulle börja, så jag började aldrig. Uselt av mig. Detta var i september och förvisso under bästa/värsta skördetiden, tror jag, så kanske hon inte har saknat mig (knappast). Jag får förnya kontakten, men undrar om tidpunkten är bättre nu? Jag läste någonstans att vårrågen har börjat växa redan på sina ställen, så det kan hända att de har nog med problem på Malmgård. Också i samma veva hittade jag bra information om mjöl och bakning, men de har stått på hög vid min säng sedan dess. Som tur är kan man alltid återgå till dem. Det här är också nog en orsak varför biblioteket och jag inte var så goda vänner, dvs efter ungdomsåren när jag var en utmärkt kund. vi var inte bästisar med biblioteket för jag läser inte alltid allt jag lånat på en månad och sen är det grymt håsande att föra böckerna tillbaka och förnya. En och annan bot ha jag betalat till både Hankens bibba och Helsingfors stad. Jag är lite för bra på att köpa böcker gentemot att läsa dem i samma takt. Något att fundera på.

2014 - kan du fatta?! I år ska det bli nya tag. Är ivrig på det här året. Det ska bli ett bra år! Med tanke på den här blogen har jag funderat en del på vad jag vill skriva om mera. Jag har tänkt att jag ska strunta i att jag inte vet allt om mjöl ännu, men ta det här som en resa och upplevelse och skriva mera om det som jag tagit reda på hittills. För jag tycker det är superintressant. Jag har också tänkt utvidga mig lite från att enbart eller mest skriva om brödbakning till att också skriva om matlagning och kanske mera just slow food rörelsen och tankesättet, som är något som intresserar mig mycket. Jag ser fram emot att börja skriva igen. 

Dagens inspirationsord. Bra med sådana varje dag. Man blir på bättre humör och ibland berörs man av någon text. Ha ett bra veckoslut!


No comments: