Sunday, October 30, 2011

Höstigt fullkornspeltbröd med lingon


Jag älskar hösten. Jag är född på våren och tycker egentligen att jag är mera av en vårmänniska men sanningen är att jag nog tycker om alla årstider - det bästa den årstiden har att erbjuda. Ingen är väl tokig i höstregn och mörker, men jag gillar lite krispigt, friskt och blåsigt höstväder. Jag tycker det är ljuvligt att få klä på sig en ylletröja i slutet av sommaren och kunna tända ljus på kvällarna. Det bästa med hösten är att gå i skogen och plocka svamp. I år har svampsäsongen varit ypperlig. Man blir nästan tokig i skogen för det gör nästan ont att lämna svampar där. Jag har aldrig plockat så mycket kantareller som i år, främst för att min svamplockningsentusiasm oftast vaknar lite i slutet av kantarellsäsongen och för det andra pga att de är lite mera utmanande att hitta än t.ex. trattkantareller.

Bilden till vänster är resultatet av en kort kort promenad i skogen i september med min kompis och hennes två flickor varav den ena fick bistå oss med sin hatt för att vi inte hade något annat att sätta svamparna i. Hundskrället är en av orsakerna att jag så gärna tar mig till en skog, hon är överlycklig att få springa i skogen och man blir så glad själv när man ser henne hoppa och springa där. Hon blir dock lätt uttråkad om man "bara" plockar svamp, så man får försöka promenera mera eller aktivera henne med käppar eller dylikt. Samtidigt som blir "uttråkad" har hon faktiskt blivit något av en expert på att hitta trattisar (ok medges inte SÅ svårt, särskilt i år) men hon hittar kantareller också. Hon är dock inte intresserad av andra svampar tur nog. Det dumma är bara att hon är totalt oskolad i svamphittandet så när hon väl hittar svamp river hon helst upp svamparna  och tuggar i sig någon enstaka. Illa illa! Man får vara där på plats snabbt som fan och ge henne något annat att göra. Jag måste åtgärda detta snarast och lära henne att meddela att hon hittat svamp, istället för att äta eller riva det. Jag vet att man kan göra det och det finns faktiskt svampkurser för hundar, så kanske ett projekt att ta itu med före nästa års svampsäsong.

Fullkornsspeltbröd med lingon
3 bröd

Jag har bakat det här brödet nu två gånger i rad; dels för att degen blev ganska lös den första gången och ville testa igen och för det andra på grund av att mina bilder på brödet blev usla. Brödet blev nog gott de båda gångerna. Det här är ett recept som går på två dagar, men är inte komplicerat för det.

Dag 1
Fördeg:
200 g vatten
5 g jäst
250 g fullkornsspeltmjöl

Blanda jästen i vattnet och tillsätt därefter mjölet och rör ihop till en deg. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen till nästa dag.

Dag 2
Fördegen från dag 1
500 g vatten
10 g jäst
500 g fullkornsspeltmjöl
300 g vetemjöl
15 g olivolja
30 g honung
30 g salt
150 g lingon

Blanda fördegen med resten av ingredienserna förutom saltet och lingonen och arbeta degen degblandare i 15 minuter. Tillsätt därefter saltet och arbeta degen i 5 minuter till. Blanda ner lingonen till sist. Arbeta inte deggen jätte länge efter detta, men nog så att lingonen fördelas i degen. De går dock sönder ganska lätt och gör degen våtare. Låt degen vila i 30 minuter i bunken.
Strö mjöl på bakbordet och stjälp degen på bordet. Arbeta lite mjöl in i degen på bordet. Forma degen till bröd.
Jäskorgar
Lägg dem i mjölade jäskorgar eller på en mjölad   kökshandduk som du veckar mellan bröden. Du kan också använda vanliga brödkorgar och antingen mjöla dem direkt eller sen lägga i lite bakplåtspapper. Något som hjälper att få loss bröden från korgarna för korgarna åker inte i ugnen. Vid första baket använde jag jäskorgarna och stekte brödet på plåt. Nu den andra gången använde jag spånkorgar, som man i motsats till jäskorgarna sätter i ugnen. Spånkorgar får man köpa hos grossister eller så får man göra som jag - dvs ha en snäll kompis som ofta köper bröd från ett bageri vars ena bröd kommer i en spånkorg och så sparar hon dem åt mig för att jag ska ha roligt med mitt bakande. En super söt vän!


Låt bröden jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur eller om du vill över natten i kylen. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen i ugnen. Om du använt riktiga jäskorgar eller någon slags variant av dessa så stjälp bröden på en plåt med bakplåtspapper och gör ett snitt med en vass kniv i bröden. Ställ in bröden i ugnen och häll en kopp kallt vatten på den tomma plåten nederst i ugnen eller spruta in vatten med en blomspruta. Man gör detta för att få till stånd ånga i ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga, dvs lufta ugnen efter 20 minuter. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader.

Det här brödet är super gott helt som det är till frukost eller kvällsmat men smakar också förträffligt med ordentlig husmanskost. Igår parades brödet ihop med kompisen Ankis förträffliga trattkantarellsoppa och supersmaskiga wallenbergare gjorda på älgfärs. Rekommenderas att ha vänner som lagar så god mat!

Lingonen syns inte så bra på bilden men de gav en kiva smak åt brödet



No comments: