Det andra julbrödet jag har bakat är kanske inte det vackraste brödet. Ja, jag vet inte men på något sätt tycker jag den inte är estetiskt vacker :) MEN det är supergott i varje fall. Annars skulle det säkerligen vara ganska onödigt att baka det. Brödet innehåller torkad frukt, russin och nötter som gör brödet rätt saftigt. Det här brödet är jätte gott med t.ex. ostar. Receptet kommer från boken "Monikas Jul, en riktigt god jul med Monika Ahlberg". Boken är fylld med ljuvliga recept på svensk julmat, som man så klart kan också laga vid andra tillfällen under året. Boken fick jag till present för några år sedan.
Julbröd med nötter och torkad frukt
2 bröd
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
100 g torkade aprikoser och dadlar blandat
2 dl russin
100 g valnötter eller hasselnötter (jag använde hasselnötter)
2 tsk salt
2 1/2 dl grahamsmjöl
1 dl rågmjöl
1/2 dl linfrön
8-9 dl vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet med en vispel. Hacka frukten och nötterna en aning. Blanda allt utom vetemjölet till er lös smet. Låt jäsa ca 30 minuter.
Efter 30 minuter såg degen ut så här |
Blanda vetemjölet i degen poch knåda på låg hastighet så att degen börjar släppa från bunkens kanter. Låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter.
Efter följande jäsning såg degen ut så här |
Lyft degen på bakbordet, dela den i två delar och forma till två bröd. Smörj två avlånga brödformar och lägg bröden i formarna. Låt jäsa i formarna i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Sänk temperaturen till 200 grader genast när du satt in formarna. Grädda bröden i ca 30 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Jag lät faktiskt mina bröd jäsa i kylskåpet under natten och gräddade dem nästa dag. Det kan du också testa om du inte har bråttom med bröden.
Så här ser brödet ut inifrån |
No comments:
Post a Comment