Monday, December 5, 2011

Första julbrödet - en sötsur limpa från Karelen


Det här inlägget har tagit mig nu över en vecka att skriva. Min ursprungliga plan var att baka årets första julbröd för en vecka sedan till ära för första advent. Men så blev det icke. Jag hade förberett en deg men på lördagsnatten när jag kom hem från krogen (ha haa låter som om jag skulle spendera alla lördagskvällar där) fick jag världens värsta halsont och flunssa och låg sedan sjuk i flera dagar. Men det var det värt - ibland måste man ändå få gå ut och lufta sig och DANSA!

Moments before the departure to Apollo :)
Så den förberedda skållningen åkte i roskisen på tisdagen. Därefter gjorde jag samma förberedelser på onsdag och bakade brödet på torsdag. Men tyvärr blev det brödet misslyckat, så jag förberedde degen en tredje gång och bakade andra gången och den här gången lyckades brödet. Det var de facto inget fel på den andra satsens smak - det var jätte gott. Men problemet var att receptet till det här julbröd kommer från min mamma, som hittat det i en av tidningen Kotiliesis gamla julreceptböcker. Förklaringen till HUR man ska bara brödet är ljuvligt obskyrt. Det finns inte en enda tid eller närmare förklaring, så man måste lite gissa sig fram. Nå mina gissningar under bakningen var helt ok, men ville testa det igen. Dessutom blev limporna från den andra satsen fula enligt min mening. Därför ett tredje försök.

En skållning är alltså när man blandar mjöl med kokande vatten. Orsaken till att man skulle vilja göra en skållning är att en skållningen gör att degen binder mer vatten och ger brödet ett saftigare och lite sött inkråm. Man väntar tills skållningen har svalnat innan man använder. Nästan enklast är det att förbereda skållningen på kvällen och baka brödet följande dag. Det goda med en skållning är att den håller i några dagar i kylskåpet om du t.ex. som jag drabbas av flunssa. :)

 Brödet är en sötsur limpa från Karelen. Limpan är rätt mild i smaken och det finns ingen orsak enligt mig varför man bara skulle baka det här brödet till jul. Den passar utmärkt med julskinka, men är också ett jätte gott frukostbröd. Brödet är lätt att laga, fast det finns några moment i receptet. Bli inte skrämd av dem.

Karelsk sötsur limpa
3 bröd

Dag 1
Skållning:
6 dl vatten
5 dl rågmjöl

Koka upp vattnet, mät upp rågmjölet i en bunke och häll på vattnet. Blanda till en grötaktig blandning.

Dag 2
50 g jäst
ca 0,5 dl vatten

Lös upp jästen i vattnet och blanda ner ordentligt i skållningen från dag 1. Låt stå i 30 minuter. Blandningen ska lite börja "bubbla" under tiden som den står.

1 citron
2 tsk kummin
2 dl russin (låt russinen blötas i vatten i 30 minuter innan du tillsätter dem i degen)
1,5 dl sirap
1,5 dl smält smör (ca 140 gram)
2 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl

Pressa saften ur citronen. Tillsätt citronsaften, sirapen, saltet, russinen och det smälta smöret. Börja med 5 dl mjöl och fortsätt därifrån. Öka hastigheten på maskinen i slutet, degen ska vara rätt elastisk. Min Kitchen Aid-maskin är bra för degar dit det går ca 1 liter mjöl, kanske lite till. Ibland glömmer jag dock detta och börjar laga en deg och märker vid något skede att degen inte vill hållas i bunken. Man blir helt tokig på det. Just har man tryckt ner hela degen och tagit bort all deg från degkroken och två sekunder senare ser maskinen ut enligt följande:

ARGH!
Jag hade ännu en del mjöl som skulle i degen så jag putsade maskinen från all deg och fortsatte knåda degen på diskbänken. Det gick faktiskt utmärkt. Degen var inte våt eller så, den klibbade sig inte fast i fingrarna vilket också kan få en att bli rabiat :) När degen är färdigt knådad, kolla detta genom att ta en ordentlig klump deg i handen och börja dra degklumpen isär med båda händerna. Om degen håller bra ihop  är den färdig. Om den däremot direkt lossar och blir till två klumpar så skulle det vara bra att knåda den lite till. Sätt den färdiga degen i en inoljad plastlåda och låt jäsa i 30 minuter. 

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och stöt samman den, dvs tryck ut luften ut degen och platta ut den. Därefter viker du in alla sidor mot mitten till ett paket och lägg den tillbaka i plastlådan med skarven neråt. Låt stå i 30 minuter till. Dela degen i tre bitar och runddriv eller forma dem till limpor. Låt dem jäsa under en duk på en plåt med bakplåtspapper tills de nästan fördubblat sig i storlek. Det här går rätt snabbt, på kanske 30-45 minuter. Till 3 limpor kan det behövas två plåtar, limporna kan bli rätt stora.

De här bröden är faktiskt från min andra "misslyckade" sats

 Vispa upp ett ägg och tillsätt lite salt i äggröran. Stryk på limporna med äggstrykningen. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in bröden i ugnen och spruta in rikligt med vatten på bottnet av ugnen. Baka i 5 minuter. Sänk temperaturen därefter till 200 grader. Lufta ugnen efter 10 minuter. Baka totalt i ca 45 minuter eller kolla att brödens innertemperatur är 98 grader. 

Tips till den bakglada: Om du har problem med att tvätta bort degresterna från diskbänken. Ta dig då på direkten till närmaste K-Rauta eller dylik järnaffär och köp ett spackeljärn. Gärna lite bredare. Den är super till att dela degar, få degen ut plastlådan där de jäst och till att putsa diskbänken. 





2 comments:

Anette said...

By the way så hade jag slut på russinen, därför syns de inte i brödet... :)

Anonymous said...

överraskande partybild mitt i bröden ;)Kram från Poppelkulla