Monday, December 19, 2011

Ett veckoslut av bak och ett tredje julbröd - Kavring



Jag dedikerade detta veckoslut till brödbak. Jag såg framför mig två harmoniska dagar med degförberedning, bakning och ljuvlig bröddoft. Jovisst fanns det element av sådant också i det här veckoslutet men också små stunder av nerver på helspänn och galen håsis. Jag gjorde det inte lätt för mig kan konstateras. Ska det bakas så ska det. På lördagen började jag med en pepparkaksdeg. Under en kort stund av galenskap lovade jag min mor att jag skulle baka alla pepparkakor denna jul. Jag har gjort två satser redan, varav den första försvann i våra munnar samt delades som present till vänner. Den andra satsen, dvs pepparkakorna från den andra satsen är i en låda här och den tredje (och sista) satsen väntar i kylskåpet på att bli bakad.

En kort stund av harmoni
Utöver pepparkakorna har jag också bakat en samling bröd: ett slags skärgårdslimpa (2 st), ett slags svartbröd från Åland (2 st), ett svenskt julbröd vid namn Kavring (4 st), ett annat svensk julbröd som heter Vörtlimpa (4 st) och ett frukostbröd med solrosfrön och torkade tranbär (2 st). I skrivande stund borde jag klä om mig till min tennistimme, men har det åländska svartbrödet i ugnen och väntar att det skulle bli 98 gradigt illa kvickt så att jag inte kommer försent till min timme. Kavringarna är i kylskåpet och stiger och gräddas antagligen imorgon och Vörtlimporna måste gräddas ikväll efter tennistimmen. Håh.

Två timmar tennis senare och nu hemma med de två sista Vörtlimporna i ugnen. Har faktiskt också smakat på frukostbrödet, skärgårdslimpan och Vörtlimpan och de var alla lyckade. Sedan jag blivit ivrig på brödbak för några år sedan har jag bakat det mesta brödet till julen. Min syster och mamma brukade visst också baka bröd tidigare plus att min far brukade inhandla bröd hos den lokala fiskaren - men icke något sådant mer. Min mor och syster har fått ägna sig åt andra sysslor än brödbak de senaste jularna. Jag vill inte ha konkurrens ;). Därtill har min kompis Kati bett mig baka lite bröd till dem i utbyte mot något gott från hennes kök. Jätte roligt med detta brödbyte.

Det sista julbrödet jag tänkte skriva om är ett svenskt bröd som heter Kavring. Det är väl inte "bara" ett julbröd utan ett mörkt rågbröd som bakats i Danmark och södra Sverige sedan urminnestider. Det förknippas hemskt ofta med julen, men kan ju så klart lagas när som helst. Det finns lite olika slags recept på Kavring, det jag valt att göra är gjort enbart på rågmjöl. Ska lägga det här receptet bakom örat och baka det också vid andra tillfällen för det är ett jätte gott bröd verkligen. Det här brödet tar lite längre att baka än de flesta andra bröd jag bakat - så jag gissar att några personer kanske tune out när de ser receptet. Jag ska försöka hitta ett "snabbare" recept på Kavring och testa det. Det här receptet kommer från Jan Hedh's bok "Bröd".

Veckoslutets projekt... Eller en del av det.

Olof Viktors Kavring
4 bröd

Anrörning
185 g fint rågmjöl
10 g malen kummin (jag har faktiskt alltid satt hel kummin)
500 g vatten
40 g havssalt

Koka upp vattnet och mät upp de andra ingredienserna i en bunke, häll på vattnet och rör om till en seg deg. Täck över bunken med plastfolie och låt stå 24 timmar i rumstemperatur.

Raskdeg
25 g jäst
500 g vatten
150 g rågsurdeg
600 g fint rågmjöl

Lös upp jästen i vattnet med en vispel. Tillsätt surdegen och blanda om. Tillsätt mjölet och anrörningen från dagen innan och knåda till en deg i 5 minuter på låg hastighet. Täck med plastfolie och låt stå i 4 timmar.

Bortgörning
20 g jäst
400 g svart sirap
1000 g fint rågmjöl

Min degblandare är lite för liten för att kunna göra hela den här degen. En bra tumregel för min KitchenAid i alla fall är ca 1000 g mjöl totalt eller lite på. Jag gjorde så att jag hade hela degen i degblandare fram till bortgörningen, dvs att anrörningen och raskdegen och när jag kom till bortgörningen så delade jag degen i två. Jag använde våg när jag delade degen. Om du lagar de båda degarna helt lika kan du sätta dem sedan i samma plastlåda och jäsa.

Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i degblandaren i 15 minuter på lägsta hastighet. Degen är rätt seg när den är färdigt blandad och känns lite som klister eller något liknande när man försöker få den ur bunken. Lägg degen i en inoljad plastlåda och låt den vila i 60 minuter. Min deg vilade i 3 timmar i kylskåpet medan jag var på tennistimme. Lyft degen på ett mjölat (Obs! Med rågmjöl) bakbord och dela i fyra bitar. Forma bitar till avlånga bröd och pensla runtom med smält smör. Lägg bröden i avlånga brödformar och låt jäsa under duk i 45 minuter. Mina jäste 45 minuter i rumstemperatur, men sedan övernatten i kylskåpet.

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in bröden i ugnen och spruta in rikligt med vatten med en blomspruta. Sänk temperaturen till 180 grader efter 5 minuter. Efter 10 minuter öppna lucka och lufta ugnen. Upprepa två gånger under bakningen. Grädda brödet i 70-90 minuter. Kolla att brödens innertemperatur är 98 grader. Pensla bröden ännu med smör när det är färdiga.

Nu ska jag bara packa Katis bröd så de är redo när hon kommer efter dem...

No comments: