Jag dedikerade detta veckoslut till brödbak. Jag såg framför mig två harmoniska dagar med degförberedning, bakning och ljuvlig bröddoft. Jovisst fanns det element av sådant också i det här veckoslutet men också små stunder av nerver på helspänn och galen håsis. Jag gjorde det inte lätt för mig kan konstateras. Ska det bakas så ska det. På lördagen började jag med en pepparkaksdeg. Under en kort stund av galenskap lovade jag min mor att jag skulle baka alla pepparkakor denna jul. Jag har gjort två satser redan, varav den första försvann i våra munnar samt delades som present till vänner. Den andra satsen, dvs pepparkakorna från den andra satsen är i en låda här och den tredje (och sista) satsen väntar i kylskåpet på att bli bakad.
En kort stund av harmoni |
Det sista julbrödet jag tänkte skriva om är ett svenskt bröd som heter Kavring. Det är väl inte "bara" ett julbröd utan ett mörkt rågbröd som bakats i Danmark och södra Sverige sedan urminnestider. Det förknippas hemskt ofta med julen, men kan ju så klart lagas när som helst. Det finns lite olika slags recept på Kavring, det jag valt att göra är gjort enbart på rågmjöl. Ska lägga det här receptet bakom örat och baka det också vid andra tillfällen för det är ett jätte gott bröd verkligen. Det här brödet tar lite längre att baka än de flesta andra bröd jag bakat - så jag gissar att några personer kanske tune out när de ser receptet. Jag ska försöka hitta ett "snabbare" recept på Kavring och testa det. Det här receptet kommer från Jan Hedh's bok "Bröd".
Veckoslutets projekt... Eller en del av det. |
Olof Viktors Kavring
4 bröd
Anrörning
185 g fint rågmjöl
10 g malen kummin (jag har faktiskt alltid satt hel kummin)
500 g vatten
40 g havssalt
Koka upp vattnet och mät upp de andra ingredienserna i en bunke, häll på vattnet och rör om till en seg deg. Täck över bunken med plastfolie och låt stå 24 timmar i rumstemperatur.
Raskdeg
25 g jäst
500 g vatten
150 g rågsurdeg
600 g fint rågmjöl
Lös upp jästen i vattnet med en vispel. Tillsätt surdegen och blanda om. Tillsätt mjölet och anrörningen från dagen innan och knåda till en deg i 5 minuter på låg hastighet. Täck med plastfolie och låt stå i 4 timmar.
Bortgörning
20 g jäst
400 g svart sirap
1000 g fint rågmjöl
Min degblandare är lite för liten för att kunna göra hela den här degen. En bra tumregel för min KitchenAid i alla fall är ca 1000 g mjöl totalt eller lite på. Jag gjorde så att jag hade hela degen i degblandare fram till bortgörningen, dvs att anrörningen och raskdegen och när jag kom till bortgörningen så delade jag degen i två. Jag använde våg när jag delade degen. Om du lagar de båda degarna helt lika kan du sätta dem sedan i samma plastlåda och jäsa.
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i degblandaren i 15 minuter på lägsta hastighet. Degen är rätt seg när den är färdigt blandad och känns lite som klister eller något liknande när man försöker få den ur bunken. Lägg degen i en inoljad plastlåda och låt den vila i 60 minuter. Min deg vilade i 3 timmar i kylskåpet medan jag var på tennistimme. Lyft degen på ett mjölat (Obs! Med rågmjöl) bakbord och dela i fyra bitar. Forma bitar till avlånga bröd och pensla runtom med smält smör. Lägg bröden i avlånga brödformar och låt jäsa under duk i 45 minuter. Mina jäste 45 minuter i rumstemperatur, men sedan övernatten i kylskåpet.
Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in bröden i ugnen och spruta in rikligt med vatten med en blomspruta. Sänk temperaturen till 180 grader efter 5 minuter. Efter 10 minuter öppna lucka och lufta ugnen. Upprepa två gånger under bakningen. Grädda brödet i 70-90 minuter. Kolla att brödens innertemperatur är 98 grader. Pensla bröden ännu med smör när det är färdiga.
Nu ska jag bara packa Katis bröd så de är redo när hon kommer efter dem...
No comments:
Post a Comment