Saturday, June 2, 2012

Veteskorpor - sommaren till ära




Nu när sommaren står i farstun kom jag att tänka på att skorpor kunde vara gott att testa på igen. Jag har lagat dem en gång tidigare för några år sedan. Så klart kan man äta skorpor hela året runt, men på något sätt förknippar jag dem just med sommaren. Kanske min mamma aldrig köpte skorpor annat än på sommaren...? Sommar, segling och skorpor hör ihop i mitt huvud.

Idag hade jag den stora lyckan att ha en liten bagarassistent på besök. Hon var en ivrig bagare och hjälpte stort med baket. När hon blev hämtad för att åka hem, var de första skorporna in helt färdigtrostade ännu och jag funderade om man ens kan skicka med några med henne. Man vill ju inte skicka med sekunda vara liksom. Men inget annat kunde komma på tals för bagarassistenten hade nog inte alls glömt att vi bakat dessa :). Som tur lär de inte ha smakat helt umpa fast de kunde ha stått en stund till och rostats.

  

Det bästa skedet visste den lilla bagarassistenten också sin ringa ålder till trots - nämligen att få skrapa ur degen ur skålen.

Det här receptet på veteskorpor kommer från Jan Hedhs bok "Bröd & kaffebröd". Man gör först en vetedeg, vilket är samma som vi finnar kallar bulladeg.

Veteskorpor
ca 80 st

Fördeg
700g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet eller vitt speltmjöl (hmm.. måste testa med det!) Jag använde Myllärin bakningsgrovt ekovetemjöl.
25 g strösocker
500 g mjölk
75 g jäst

Ta fram ett paket smör på bordet. Du behöver det senare rumstempererat. Väg sedan upp mjöl och socker i en bunke. Lös upp jästen tillsammans med mjölken och häll blandningen över mjölet. Knåda degen på låg hastighet i ca 5-6 minuter. Lägg i en oljad plastlåda med lock och låt degen jäsa på ett varmt ställe i can 30-45 minuter eller tills degvolymen fördubblat sig.

Degen är rätt fast i sin karaktär
Bortgörning
1300 g fördeg (alltså all fördeg du lagade hittils)
500 g vetemjöl
175 g strösocker
20 g havssalt
20 g kardemumma (helst stött i mortel, men jag använde nog färdigt stött)
50 g ägg (1 st)
250 g rumstempererat smör

Lägg fördegen i bunken och häll på mjöl, socker, salt, kardemumma och ägget. Arbeta degen på låg hastighet i 5-6 minuter. Tillsätt därefter smöret i små bitar. Öka hastigheten och arbeta degen elastiskt i ca 10 minuter till. Lägg degen i den oljade plastlådan med lock och låt den jäsa i 30 minuter.

Fördegen efter jäsningen

När degen jäst färdigt, ta degen på bakbordet och dela den i fyra bitar. Rulla sedan bitarna till långa korvar och dela korvarna på 10 var. Rulla bitarna till stora bullar. Låt bullarna jäsa på bordet till dubbel storlek. Det tar ca 30-60 minuter beroende på hur varmt det är hemma hos dig. Sätt ugnen på 230 grader och baka bullarna gyllenbruna i ca 8-9 minuter. Ställ bullarna och svalna på t.ex. ett galler. Sänk ugnsvärmen till 150 grader om du tänker fortsätta med rostandet rätt snart. När de är lite svalare eller kalla dela bullarna i två genom att trycka in en gaffel hela vägen runt längs kanten av bullen. När du gått hela vägen runt med gaffeln är det lätt att dela på bullen. Lägg halvorna på bakplåten med snittsidan uppåt och torka dem gyllenbruna i ugnen. Torkningen/rostandet tar 10-20 minuter så håll ett öga på ugnen och ta ut skorporna när de ser fina ut. Förvara skorporna torrt. Jag brukar förvara dem i papperspåse t.ex. i en oanvänd kompostpåse av papper. Funkar perfekt!



Alltid går allting inte helt smort...
När min lilla bakassistent gått insåg jag att jag får lite bråttom med att hinna grädda alla bullar och torka dem också. Jag brukar i allmänhet grädda bröden etc på "vanlig" ugnsfunktion men nu tänkte jag att jag ska speed things up och använda varmluftsugnen istället. Så det gjorde jag. Vad gjorde jag fel? Jo, jag sänkte inte temperaturen. När man bakar med varmluftsugn ska man som regel ställa ugnen 20-30 grader lägre än det står för vanlig ugn.

Här är resultatet:



Men ingen panik, man kan göra skorpor flera gånger plus att det fanns ju redan en del.

Ha det bra ni!

5 comments:

Anonymous said...

Oj va söt liten bagarassistent! ;-)

Anki said...

Fina bilder och fina skorpor! Stolt som attan var hon minsann. Tack ännu. :-)

Anette said...

Hon är välkommen igen! :)

Kati said...

Vi har också alltid ätit skorpor på sommaren på lande, fast med socker o kanel... mmm...
O tänk att här skulle svaret ha funnits till frågan jag just frågat på FB, nämligen att hur skall man baka i varmluftsugn istället för vanlig ugn!

Har du bakat knäckebröd? Det hör liksom också lite till sommaren o landet. Får man önska sig, så skulle jag gärna höra mera om det :)

Anette said...

Hej Kati! Jo har funderat på knäckebröd, har bakat det nångång men inte på länge. Jätte roligt med önskemål - mera sånt. Jag ska baka och rapportera. Kan dessutom berätta att jag testar ett annat recept på danskt rågbröd och jag ska naturligtvis hämta en danske till er danskar att smaka. Ni får komma med the real verdict! :)